FAQ

Co oznacza określenie „piekarnia rzemieślnicza”?

Piekarnia rzemieślnicza to miejsce, w którym chleb wykonuje się zgodnie z zasadami sztuki piekarskiej poprzez kultywowanie wielstopniowego prowadzenia zakwasu, pracę na najlepszych dostępnych mąkach i składnikach, maksymalne wydłużenie czasu fermentacji, pracę ludzkich rąk nie maszyn, skupienie się na jakości a nie ilości.

Co oznacza, że chleb jest na zakwasie?

Chleb na zakwasie to chleb spulchniony siłami natury czyli przy pomocy mikroorganizmów (bakterii, drożdży i enzymów) występujących tylko i wyłącznie w ziarnie.

Czemu wasze chleby mają taką ciemną skórkę?

Nasz chleb fermentuje przez bardzo długi czas godzin (około 20 godzin). W tym czasie w cieście zachodzi szereg reakcji chemicznych, oprócz drożdży i bakterii w chlebie pracują enzymy, które wstępnie trawią za nas szkodliwe fityny, ale także rozbijają cząsteczki cukru, aby chleb był dla nas lepiej przyswajalny. Aby dobrze „ugotować” chleb pieczemy go w wysokiej temperaturze (250 C) a w tym czasie dochodzi do reakcji Mallarda, czyli karmelizacji partii chleba, która jest najbardziej narażona na kontakt z ciepłem pieca, czyli skórki, która w trakcie pieczenia nabiera głęboko brązowego koloru. Dobrze wypieczona skórka nadaje chlebowi niesamowitego smaku, chrupkości a takze sprawia, że chleb się lepiej przchowuje. W naszych chlebach znajdziecie dużo mąki z pełnego przemiału, która dodatkowo wzbogaca ciasto o smak, wartości odżywcze oraz bardzo wspomaga fermentację . Na waszym miejscu zatem bardziej niż chlebów o głębokim kolorze bałabym się chlebów jasnych, albowiem najczęściej oznacza to, że chleb powstał z marnej jakości mąki, nie dostał wystarczającej ilości czasu, a mikroorganizmy nie miały kiedy wykonać swojej pracy przez co chleb nie został dostatecznie przez nie strawiony.

Czemu pracują u Was same dziewczyny?

Piekrnia Cała w Mące to piekarnia kobieca. Swoją ciężką i uczciwą pracą chcemy wprowadzić powiew świeżości do skostniałej branży piekarskiej. Wierzę, że drzemiące w nas instynkty doskonale sprawdzają się w opiece nad ciastem, fizyczność pracy piekarza pozwala nam dotrzeć do naszej wewnętrznej siły a nasz feminizm zdecydowanie nie kończy się wtedy, kiedy trzeba rozładować dwie pełne palety mąki.

Wasze pieczywo jest o wiele droższe niż chleb z supermarketu. Dlaczego?

Aby powstał dobry chleb potrzeba dużo czasu, wiedzy oraz dobrych surowców. Pieczemy na małą skalę z najlepszych dostępnych składników, ciężko pracujemy i cenimy owoce naszej pracy. Używamy mąk z małych młynów, w większości ekologicznych, każdy komponent naszych wypieku powstaje u nas na miejscu. Do ciast trafiają jajka „0”, warzywa i owoce od zaprzyjaźnionych uprawców, pieczemy dla Was tak, jakbyśmy piekły dla siebie w domu: z hojnością i rozmachem. Przychodząc do naszej piekarni przychodzisz do piekarni specjalistycznej. Tak jak chodzisz do dobrego fryzjera lub podróżujesz przez pół miasta, aby napić się ulubionej filiżanki kawy. Cena naszego bochenka może nie jest mała, ale będziesz się nim cieszyć przez wiele dni, o ile tylko nie pożresz go w drodze do domu 😉

Czy chleby Całej w Mące można kupić gdzieś poza piekarnią?

Nasze chleby można kupić tylko i wyłącznie w naszej piekarni. Nie dostarczamy chleba do restauracji i sklepików. Mamy ograniczone moce przerobowe i chcemy się skupić na wypieku dla naszych Klientów i Sąsiadów, sprzedawać chleb świeży, nie marwtić się logistyką i dostawami, a zamiast tego myśleć o nowych bochnach i ciastkach, które chciałybyśmy dla Was upiec.