Nasze wypieki

Lubimy różnorodność i zmienność, dla tego w naszej ofercie, oprócz stałego zestawu chlebowego, zawsze znajdziesz coś nowego i zaskakującego. Pieczemy chleby mieszane z mąki pszennej chlebowej oraz mąki żytniej razowej a także chleby jednogatunkowe z pełnoprzemiałowych mąk zbóż uprawianych na ziemiach polskich: żyta, orkiszu, płaskurki i pszenicy samopszy.

W stałej, codziennej ofercie znajdziesz następujące chleby mieszane i razowe:

  • Żywiciel – nasz podstawowy, pszenno – żytni bochenek stołowy o dobrze wypieczonej, chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzu pełnym dziur. Skład: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia razowa bio, woda, sól, zakwas żytni
  • chleb z ziarnami – chleb pszenno – żytni z dodatkiem mieszanki przeróżnych ziaren i pestek – słonecznika, dyni, siemienia lnianego, chia, quinoa, niebieskiego i białego maku . Skład: mąksza pszenna typ 750, mąka żytnia razowa bio, mix ziaren, sól kamienna, zakwas żytni
  • rustykalny wieniec jabłkowy – nasz popisowy chleb, w formie okrągłego bochna z dziurką w środku. Do ciasta chlebowego trafiają stare odmiany polskich jabłek, rodzynki, szczypta cynamonu a także płatki żyta namoczone w gęstym, kremowym jogurcie. Nie ma lepszego towarzysza do deski sera lub koziego twarożku, ale doskonale smakuje po prostu z masłem lub lekko skropiony oliwą. Skład: mąka pszenna typ 750, mąka żyrnia razowa bio, płatki żytnie, jogurt naturalny, jabłka, rodzynki, cynamon, sól kamienna, zakwas żytni
  • owsiankowy – chleb z dodatkiem owsianki, czyli kremowo ugotowanych płatków owsianych z dodatkiem kaszy pęczak i / lub ziaren amarantusa. W usposobieniu …łagodny, ulubieniec dzieci. Skład: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia razowa bio, płatki owsiane, kasza jęczmienna, ziarna amarantusa
  • gryczany – pieczony zamiennie z chlebem owsiankowym. Chleb z dodatkiem zaparzonej mąki oraz ziaren niepalonej kaszy gryczanej. Subtelny w swojej gryczaności, wilgotny. Idealny do twarogu z miodem lub kanapek z szynką. Skład: Mąka pszenna typ 750, mąka żytnia razowa bio, kasza gryczana niepalona bio, sól kamienna, zakwas żytni
  • bułka żoliborka – antyteza sklepowej nadmuchanej powietrzem buły. Konkretna, długo fermentowana, bez polepszaczy za to na zakwasie i z dużym udziałem luksusowej mąki z samopszy (30%). Obsypana sowicie ziarnami sezamu, nasyci Cię na długo. Skład: mąka pszenna 750, mąka razowa z samopszy bio, sól kamienna, zakwas żytni

Na naszej półce znajdziecie również chleby pełnoziarniste, ze starych odmian pszenicy lub polskiego żyta:

  • Żniwarz – żytni, razowy,foremkowy, konkretny chleb, który robimy w zgodzie z tradycyjną, niemiecką recepturą metodą trójfazowego prowadzenia zakwasu. Pieczemy go w niedzielę, wtorek i czwartek. Jest to jedyny chleb, którego nie sprzedajemy „prosto z pieca”, gdyż wedle sztuki piekarskiej, zanim trafi w Wasze ręce, musi odleżeć przynajmniej 12 godzin, a najlepiej dobę. Skład: mąka żytnia bio, zakwas żytni, sól kamienna
  • Kołodziej – żytni, razowy, naszpikowany ziarnami, kiełkami żyta i żytnim słodem. Skład: mąka żytnia bio, kiełki żytnie bio, mix ziaren, sól kamienna, zakwas pszenny
  • orkiszowy otrębowy – pieczemy go w poniedziałki i środy. Miękki, bochenek pełen smaku, zdrowia i… prażonych otręb, oczywiście orkiszowych. Skład: mąka orkiszowa bio typ 1850, otręby orkiszowe bio, sól kamienna, zakwas żytni
  • płaskurka – pełnoprzemiałowy bochen ze starej pszenicy płaskurki charakteryzujący się wytrawnym, piwnym smakiem. Pieczemy go we wtorki i czwartki.Skład: mąka bio z płaskurki typ 1850, sól kamienna, zakwas żytni
  • „Złoty chleb” – popisowy bochen Moniki Waleckiej z najstarszej odmiany pszenicy, prawdziwego super foods w świecie zbóż – samopszy. 100% świeżon zmielonych ziaren z lekkim dodatkiem kaszy jaglanej i sezamu. Polecany wszystkim, którzy z glutenem mają nie pod drodze. Dostępny w każdy piątek. Skład: mąka z samopszy typ 200, kasza jaglana, sezam, zakwas żytni, sól kamienna

W zależności od nastroju piekarek oraz stanu zaopatrzenia spiżarki znajdziesz dodatkowo, choć wymiennie następujące bochny:

  • „Misiaczek” – czyli tradycyjny staropolski chleb z dodatkiem pasty miso i czarnego sezamu. Ulubieniec tłumów pełen smaku umami, podstawa doskonałej kanapki z avocado z Sycylii. Skład: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia razowa bio, ciemna pasta miso, czarny sezam, sól kamienna, zakwas żytni
  • Chleb z za’atarem i freekeh – fantazyjny bochen pełen bliskowschodnich smaków – miąższ wzbogacony jest dodatkiem zaparzonej mąki i ziaren freekeh – młodej, palonej pszenicy, która nadaje mu dymnego, intrygującego smaku. Pod warstwą chrupiącej skórki kryje warstwę za’ataru – wspaniałej bliskowschodniej przyprawy powstałej ze zmieszania dzikiego tymianku, sezamu i sumaku. Idealny kompan miseczki z hummusem. Najlepiej smakuje lekko opieczony, pokropiony oliwą. Skład: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia bio, freekeh, zaatar, oliwa z oliwek, sól kamienna, zakwas żytni
  • Świąteczny – okrągły bochen z ekologicznej mąki żytniej z dodatkiem wędzonej śliwki i czarnuszki. Wspaniały, zimowo – świąteczny bochen, który najlepiej będzie smakował lekko posmarowany masłem. Skład: mąka żytnia razowa bio, wędzona śliwka, zakwas żytni, sól kamienna, czarnuszka
  • Bochen jesieniary – chleb z dodatkiem pieczonej dyni i orzechów laskowej. Niezbędny w chlebaku każdej jesieniary. Skład: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia razowa, pieczona dynia, orzechy laskowe, zakwas żytni, sól kamienna